Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Οι Σπηλαιολόγοι Ορειβάτες Κυνουρίας (Σ.Ο.Κ), σας προσκαλούν να συμμετέχετε στην πεζοπορική τους εξόρμηση.                                                             
Και ο λόγος είναι να γνωρίσετε τα μονοπάτια της Κυνουρίας. Μονοπάτια ξεχασμένα στο χρόνο, που μετά τον καθαρισμό τους σηματοδοτούνται και ξαναζωντανεύουν.
Συγκεκριμένα ακολουθούμε τμήμα του μονοπατιού ''Parnon Trail'' που εξελίσσεται από τον Κοσμά στο Λεωνίδιο και είναι σηματοδοτημένο με το Τσακώνικο αστέρι.

Μαζί μας θα είναι και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ Φυλής) από την Αττική. 

Το ταξίδι μας ξεκινάει 8:30 από το Λεωνίδιο, τη Φάμπρικα Πολιτισμού που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Κινούμαστε σε παλαιά ορεινά μονοπάτια, γιδόστρατα, υπέροχους μουλαρόδρομους και καλντερίμια, με πανοραμική θέα. Μέσα στο άγριο βουνό του Πάρνωνα διασχίζουμε σάρες, πλαγιές και ρεματιές που βόσκουν αγριογούρουνα και αγριοκάτσικα, θα δούμε πανύψηλα βράχια με σπηλιές που φωλιάζουν αγριοπούλια, όρνια, αετοί, γερακίνες, μπούφοι κουκουβάγιες, και μέρη που κελαηδούν τα αηδόνια. Θα θαυμάσουμε πολύχρωμα ενδημικά φυτά και θα μυρίσουμε τα υπέροχα βότανα του Πάρνωνα, ρίγανη, τσάι, φασκόμηλο, θυμάρι και άλλα αρωματικά φυτά που βρίσκονται στην προστατευόμενη περιοχή του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού.
Για όλα αυτά θα πορευτούμε από το Λεωνίδιο τον "Κήπο του Διονύσου" με προορισμό τον Κοσμά, περιοχή Πουρναρός, υψόμετρο 860μ. στη θέση Αγ. Δημήτρης. Από εδώ ξεκινάει υπέροχο καλντερίμι, όπου σύντομα μας κατεβάζει στην Ιερά Μονή Ελώνης. Μετά από μικρή στάση για να προσκυνήσουμε την ιερή Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας της Έλωνας, κατηφορίζουμε για να συναντήσουμε το Δημόσιο δρόμο Λεωνιδίου - Κοσμά σε υψόμετρο 360μ.

Συνεχίζουμε το μονοπάτι για Σκιαδιάνικο και το ρέμα της Μακρυάς για να φτάσουμε σε υψόμετρο 480μ. Από εδώ ανηφορίζουμε ζικ ζακ μέχρι την Πάνω Καμάρα όπου έχουμε διανύσει τα 8,5 χλμ. της πορείας μας, (εδώ βρίσκεται και η ενδεχόμενη διαφυγή μας). Κινούμαστε σε γιδόστρατα στο οροπέδιο της Βασκίνας και φτάνουμε στα 810μ. το μέγιστο υψόμετρο της διαδρομής. Από εδώ κατηφορίζουμε το παλαιό μονοπάτι, φτάνουμε στο Προβατιά, κατεβαίνουμε τις κορδέλες μέχρι το Μελισσόκηπο, προχωράμε παράλληλα με το ρέμα της Βασκίνας και φτάνουμε 16:00 στη θέση Λινάκα (Τριβείο) που βρίσκεται σε  υψόμετρο 150μ. όπου εδώ τελειώνει και το ορεινό μας ταξίδι.      
• Σκοπός εξόρμησης: Γνωριμία διαδρομής
• Βαθμός δυσκολίας: 2 ** (καλή φυσική κατάσταση)

• Απόσταση διαδρομής: 13 χλμ.

• Διάρκεια πορείας: 5 +/-

• Μεταφορά με δικά μας μέσα

• Δεν υπάρχει τροφοδοσία νερού

• Συμμετοχή κατόπιν συνεννόησης   6944381024 Μεταξωτός Γιάννης Έφορος Σπηλαιολογίας - Ορειβασίας - Αναρρίχησης - Φαραγγιών. Ή στο e-mail του συλλόγου sokynoυrias@gmail.com


Το μονοπάτι που θα περπατήσουμε αποτελεί τμήμα του Parnon Trail στο οποίο ο σύλλογός μας είχε την τιμή να συμμετέχει με τα μέλη του, όπως μαζί με άλλους εθελοντές κατοίκους της περιοχής, σε όλη αυτή την προσπάθεια, εντοπισμού, διάνοιξης, καταγραφή και σηματοδότηση του. Υπό τον συντονισμό της Α ΧΩΡΑ ΝΑΜΟΥ Κοιν.Σ.Επ.

Δείτε σχετικά:

http://www.sokynourias.gr/2017/08/parnon-trail-picsvid.html

http://www.sokynourias.gr/2018/01/menalon-trail-picsvid.html

http://www.sokynourias.gr/2018/10/parnonas-trails.html

https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/tripoli/exormisi-me-toys-spilaiologoys-oreivates-kynoyrias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]