Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Με εθελοντές από τα χωριά της Αρκαδίας θα αναβιώσουν και τα μονοπάτια του Πάρνωνα μετά την επιτυχημένη πρωτοβουλία πολιτών για το Menalon Trail. Από τον Σεπτέμβριο θα εγκαινιαστεί και η διαδικτυακή σελίδα για τα μονοπάτια του Πάρνωνα, όπου οι πολίτες θα εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Συμφωνήθηκε ακόμη αρχικά να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή συλλόγων και εθελοντών, τον Δήμο και την Περιφέρεια και άμεσα να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με κάθε κοινότητα.

Αυτά ήταν μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας την Παρασκευή 11 Αυγούστου από την Αντιπρόεδρο της ΕΕ Γυναικών και πολιτευτή Αρκαδίας Εύη Τατούλη, τον συντονιστή και εθελοντή του  βραβευμένου Menalon Trail, τον οικονομολόγο κ. Γιάννη Λαγό αλλά και την συντονίστρια της εκδήλωσης, την Αρχιτέκτονα Φωτεινή Κ. Δαλιάνη.

«Η ιδέα για την αναβίωση των μονοπατιών του Πάρνωνα ξεκίνησε όταν πριν από δύο χρόνια» συνεργαστήκαμε με το Γιάννη Λαγό στα εγκαίνια του πρώτου πιστοποιημένου με Ευρωπαικές προδιαγραφές Ελληνικού μονοπατιού στο Μαίναλο το οποίο μάλιστα έχει πάρει πολλά βραβεία τα τελευταία δύο χρόνια» σημείωσε στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση η πολιτευτής Αρκαδίας με την ΝΔ Εύη Τατούλη. Η κα Τατούλη ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Πέτρου για την διάθεση της αίθουσας καθώς και όλους τους αιρετούς, εθελοντές και προέδρους συλλόγων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας για τον χαιρετισμό του καθώς και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας.

Αναφερόμενη στην εμπειρία που αποκτήθηκε από το Menalon Trail στην συνέχεια η κα Τατούλη σημείωσε ότι «είναι ένα μονοπάτι 75 χιλιομέτρων και μέρα με τη μέρα αυξάνει το μήκος του, αν και ξεκίνησε εθελοντικά από λίγους ανθρώπους που οραματίστηκαν κάτι διαφορετικό για την περιοχή τους από την ερημιά που σήμερα ζούνε τα χωριά μας και αποφασίσανε να προχωρήσουν με εθελοντισμό και με τα δικά τους χέρια μπροστά».

‘‘ Η πρώτη μας σκέψη με το Γιάννη Λαγό ανέφερε η 
Αντιπρόεδρος της ΕΕ Γυναικών Εύη Τατούλη «ήταν, αν αυτή η πρωτοβουλία την πολιτών πάει καλά στο Μαίναλό, γιατί να μην το κάνουμε και στον Πάρνωνα.
                                                                  
Σήμερα λοιπόν πιστεύουμε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες γιατί το Mainalon Trail είναι ένα μονοπάτι που έχει πάρει πια το δρόμο του, έχουν φτιαχτεί όλες εκείνες οι ομάδες που το υποστηρίζουν σε επίπεδο του να μένει διαρκώς ανοιχτό. Το τοπικό μάλιστα εισόδημα στην περιοχή γύρω από το μονοπάτι αυξάνεται ετησίως κατά 15%, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα περιοχές που μόνο κάποια Σαββατοκύριακα δεχόντουσαν επισκέπτες να δέχονται πια καθημερινά πούλμαν περιπατητών, ιδιωτών, ορειβατών που έρχονται μεμονωμένα ή και οργανωμένα για να απολαύσουν αυτή την εξαιρετική ομορφιά».

Στο πλαίσιο επάνδρωσης του συντονιστικού οργάνου που θα προσπαθήσει να οργανώσει τόσο τους εθελοντές όσο και τις δημοτικές αρχές η πολιτευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Εύη Τατούλη κάλεσε τον Γιάννη Λαγό «να δείξει την αγάπη που έδειξε στην δημιουργία του Mainalon Trail  και για την πρωτοβουλία των πολιτών της Κυνουρίας μια που και στον Πάρνωνα έχουμε αντίστοιχη ομορφιά.

‘‘ Οι Κυνουριάτες μάλιστα έχουμε αντίστοιχα με τους Γορτύνιους τη δύναμη και την διάθεση να συνεργαζόμαστε μία που οι συλλογικότητες είναι πολύ έντονες και ενεργές στα χωριά μας.

Η Εύη Τατούλη σημείωσε στην τοποθέτηση της για τους 
συμπατριώτες της ότι: «Ένα ακόμα χαρακτηριστικό μας είναι ότι όπου και αν προοδεύσουμε, να φτιάξουμε το σπίτι μας και την εστία μας οι Κυνουριάτες πάντα γυρνάμε πίσω στο τόπο μας όπου μεγαλώνουμε τα παιδιά μας τα οποία αποκτούν τις πρώτες εικόνες και τα βιώματα τους εδώ».

Ο κ. Λαγός τόνισε : «Η ιδέα του Mainalon Trail ξεκίνησε από το πώς μπορούν τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας να αναπτυχθούν στο πρότυπο των χωριών του εξωτερικού, όπου υπάρχουν στο κέντρο κάθε οικισμού ταμπέλες με τα μονοπάτια, τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα. 

Το πείραμα αυτό πέτυχε στο Μαίναλο, με χαρά δέχομαι την πρόκληση να το επαναλάβουμε στον Πάρνωνα και, να ενώσουμε τα δύο μονοπάτια μέσω του Μαντινειακού Πεδίου».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης 
Γιώργος Ρουμελιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Μπακούρης, οι αντιδήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας Δημήτρης Γκαύρος και Γιώργος Σαβούρδος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωάννης Καμπύλης, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων του Φορέα Πάρνωνα – Μουστού, ο Φύλακας Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Ιωάννης Δημητρακόπουλος, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κορακοβουνίου, το Μέλος του Εξωραιστικού  Συλλόγου Αγ. Ιωάννη, Κουρόγιωργος Δημήτρης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Στόλου, Συβεριώτης Παναγιώτης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Πέτρου, Βαρδιτσιώτης Γεώργιος, από τους Σπηλαιολόγους Ορειβάτες Κυνουρίας, Πατριαρχέας Γιάννης, από τον Εξωραιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννου, Χάρμπαλης Ιωάννης, από τον Πατριωτικό Σύλλογος Πλατανιά, Κούκλης Ιωάννης, ο Πρόεδρος Καστριού, Κόκκορας Χρήστος, ο Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Πέτρου, Γραμματέας Διαδρομής Αγίου Πέτρου Γιώργος Λίλης, από τους Σπηλαιολόγους Ορειβάτες Κυνουρίας, Μεταξωτός Ιωάννης, ο Πρόεδρος Δημοτικών παιδικών σταθμών Κορακοβουνίου, Αρφάνης Δημήτρης, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Άστρους, Δικαίος Βσίλειος, ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΤ Τρίπολης, Καραλής Γιώργος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοχωρίου, Κακλάνης Βασίλης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Πέτρου, Αρφάνης Ηλίας, από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Πέντε, Καραγιάννης Γιώργος.

Χαιρετισμό με μήνυμα αποδοχής της πρωτοβουλίας για την αναβίωση των μονοπατιών του Πάρνωνα έστειλέ και ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς.

Δελτίο Τύπου

Πηγή: arcadiaportal.gr



Πηγή: arcadiaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]