Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

 

Ο Τορέλλι στη *Μπαμπάλα-Κυπαρίσσι 2015 Magnum Opus 7b+, φωτο: Μεταξωτός Γιάννης

Συγκλονίζει ο χαμός των τριών αναρριχητών Γιάννη Τορέλλι – Θανάση Σωτηρόπουλου και Παναγιώτη Τέκου.


Οι τρείς Πατρινοί, ηλικίας 56, 49 και 40 ετών, είχαν ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, προκειμένου να σκαρφαλώσουν στη Νεραϊδοράχη κοντά στα ύδατα της Στυγός, μια από τις εντυπωσιακότερες ορθοπλαγιές της Ελλάδας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναρρίχησης σ' αυτήν, είναι το μεγάλο ανάπτυγμα (800μ - 1000μ), το μικτό πεδίο, οι μεγάλες κλίσεις χιονιού - πάγου, η μεγάλη δυσκολία στην τοποθέτηση ασφαλειών, οι συνήθως επικίνδυνες συνθήκες λόγω της κατάστασης του χιονιού και η γενικότερη αίσθηση της μεγάλης αλπικής διαδρομής. Γενικά, η ορθοπλαγιά της Νεραϊδόραχης, προσφέρει ορισμένες από τις ομορφότερες και σοβαρότερες χειμερινές αναρριχήσεις στην Ελλάδα.


Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, εντυπωσιασμένος από την επιβλητική αυτή ορθοπλαγιά, άνοιξε την πρώτη διαδρομή το 1957 μαζί με το Δ. Ψυρρόπουλο.


Και οι τρείς σχοινοσύντροφοι είχαν και με το παραπάνω το τεχνικό επίπεδο και την εμπειρία ώστε να λειτουργούν υπό αυτές τις συνθήκες. Μάλιστα ο 56χρονος Γιάννης Τορέλλι από τους κορυφαίους αναρριχητές της χώρας είχε ανοίξει εκεί μια δύσκολη χειμερινή γραμμή. Τελικά η μοίρα τους επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι.


Αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας, οι διασώστες εκτιμούν πως οι τρείς ορειβάτες κατά την πορεία ξεκινώντας την κατάβαση προκειμένου να προσεγγίσουν την ορθοπλαγιά στην περιοχή της «Μαυρολίμνης» μια χιονοστιβάδα πλάκας ξεκόλλησε και παρέσυρε και τους τρείς χαμηλότερα σε χαράδρα με αποτέλεσμα το θάνατο τους.


Την Κυριακή λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανέσυραν τους σωρούς των τριών αναρριχητών και μετέφεραν χαμηλότερα όπου τους παρέλαβε ερπυστριοφόρο. Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένεται να προσδιορίσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών ανδρών.


Ο Γιάννης Τορέλλι ως άνθρωπος, πρωτουργός, αναρριχητής και εθελοντής, εκτός των άπειρων διανοίξεων στις ορθοπλαγιές των Ελληνικών βουνών, έχει καρφώσει πολλές αναρριχητικές διαδρομές με το δικό του στυλ, τόσο στα βράχια του Λεωνιδίου όσο και στο γειτονικό μας Κυπαρίσσι. Αφιέρωσε ατελείωτες ώρες δημιουργίας στην περιοχή μας. Και αυτό έγινε κάποιες φορές με την σύντροφό του Γωγώ να τον ασφαλίζει, μόνος ή με την αναρριχητική ομάδα του συλλόγου. Ταπεινός όπως πάντα από το 2013 συμβάλλει στην δημιουργία του Αναριχητικού Πάρκου Λεωνιδίου, πολλές φορές προσφέροντας ακόμη και τα βύσματα. Και από το 2015 συνδράμει με τις γραμμές του στο έργο που απογείωσε το Κυπαρίσσι σε αξιόλογο αναρριχητικό προορισμό. Και όλα αυτά ήταν η ζωή του. Τώρα μας άφησε παρακαταθήκη το πολύτιμο έργο του. Ο Γιάννης άφησε την τελευταία του πνοή στα "Αθάνατα Νερά" της Στύγας μαζί με τους φίλους του. Σαν άγγελος πέταξε ψηλά.    


Βαρύ το πένθος στην ορειβατική μας κοινότητα. Μια δυσαναπλήρωτη απώλεια θα μας σφίγγει την καρδιά_ 


Αθάνατος Γιάννη-Αθάνατα Παιδιά 


https://www.facebook.com/media/set/?set=a.686518894787951&type=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]