Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Αυτή τη φορά οι Σ.Ο.Κ δημιούργησαν μια εξαιρετική σπήλαιο ομάδα, με συναδέλφους από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας για να ταξιδέψουν στη Μακεδονία.  

Κατά κύριο λόγο να γνωρίσουν δύο από τα σημαντικότερα σπήλαια του νομού Δράμας και Σερρών. Το σπήλαιο Αγγίτη και το σπήλαιο της Αλιστράτης.

Έν πρώτης η σπήλαιο ομάδα μας περιπλανήθηκε στον υπόγειο ποταμό Αγγίτη, όπου κινηθήκαν όλοι μαζί πέρα από το τουριστικό κομμάτι του σπηλαίου, με διάρκεια αποστολής 7 ώρες και διείσδυση 8 χιλιόμετρα περίπου, σε οριζόντιο πεδίο. Το σπήλαιο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά υπόγεια θαύματα της Φύσης παγκοσμίως- Κάθε μέτρο αποκαλύπτει και μία... έκπληξη για τους σπηλαιολόγους, αφού ανάλογα με τη στάθμη του νερού, σμιλεύει την κάθε στιγμή και δίνει ένα «διαφορετικό σπήλαιο».

Στο τμήμα αυτό του σπηλαίου επιχειρούν όσοι έχουν τις απαραίτητες προυποθέσεις και με την άδεια της αρμόδιας αρχής που ευγενικά μας παραχώρησε η Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που έλαβε η ομάδα μας περιπλανώμενη στον υπόγειο κόσμο του ποταμού Αγγίτη.

Λόγω του τεράστιου όγκου του σπηλαίου σε συνάρτηση με το απόλυτο σκοτάδι που επικρατεί, είναι δύσκολο να αποτυπώσει ο φωτογράφος μας Pavlos Gavioths, την πλήρη διάσταση του αγωγού παρά μόνο μικρά τμήματα αυτού.  

Το σπήλαιο πηγών του Αγγίτη ή αλλιώς σπήλαιο Μααρά βρίσεται στον Δήμο Προσοτσάνης Δράμας. Για πολλούς είναι το μεγαλύτερο υπόγειο ποτάμι του κόσμου με μήκος εξερευνημένων διαδρομών 15 χιλιόμετρα, ενω δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως. Επίσης είναι o μεγαλύτερος ενεργός καρστικός αγωγός στην Ελλάδα και ίσως στα Βαλκάνια. 

Ο μεγάλος όγκος νερού του υπόγειου ποταμού προέρχεται από την κοιλάδα του Κάτω Νευροκοπίου και τις καταβόθρες του Οχυρού, καθώς και από τα βουνά Μενίκιο και Φαλακρό, ενώ πολλά σιφώνια βρίσκονται κατά μήκος του, τα οποία δυσκολεύουν την προσπέλαση και χρειαζονται εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Ένα πολύ μικρό τμήμα του σπηλαίου στην έξοδο του ποταμού ήταν γνωστό από την αρχαιότηταΣτην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Δράμας. 
Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι σε βάθη 6.500 μέτρων, καθώς και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας σε βάθος 7.100 μέτρων από την επιφάνεια του σπηλαίου, ενώ έχει αναφερθεί η ύπαρξη διάφανων ψαριών

Έχουν αξιοποιηθεί τα πρώτα 500 μέτρα και είναι επισκέψιμο για το κοινό από το 2001. Υπάρχει προσέλευση σπηλαιολογικών ομάδων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που συνεχίζουν την προσπάθεια εξερεύνησης του, χρόνο με το χρόνο.

                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]